2021. január 10., vasárnap

Egy nap nem a világ vége


Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanám, hogy van élet hús nélkül? Sőt, finomakat lehet enni, és jól lehet lakni pusztán növényi alapanyagokból készült ételekkel. 🍎😋

Ma van a húsmentes világnap. 2012. október 1., hétfő volt a hazai húsmentes hétfő mozgalom első napja, a vegetáriánus világnap 35. évfordulóján.

Sosem szerettem a matekot, de a most következő számok viszonylag egyszerűek. Ha egy ember egy éven át heti egy nap húsmentesen étkezik, máris 100 kg-mal kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe. Amennyiben ezt a szokást adott ember 10 éven keresztül ügyesen tartani tudja, máris 1 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terhelte a környezetet. Jól hangzik, nem?

Oké, de miért jó az Neked, ha hirtelen változtatsz az eddigi, jól bejáratott szokásaidon, és hetente egyetlen napon odafigyelsz arra, hogy elkerüld a húst?

  • csökkennek a szervezetedben fellépő gyulladások,
  • alacsonyabb lesz a véred koleszterinszintje,
  • alacsonyabb lesz a vérnyomásod,
  • jelentős mértékben csökkentheted a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát,
  • lassíthatod az öregedést

Ugyanakkor több zöldség és gyümölcs fogyasztásával:

  • erősödik a szervezeted ellenálló képessége,
  • fantasztikus módon megnő az energiaszinted,
  • könnyebbnek, energikusabbnak érzed magad,
  • nagyobb lesz a szervezeted rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma,
  • mindez jótékonyan hat a szíved és az érrendszered egészségére

Én magam is számos pozitív előnyét tapasztalom annak, hogy elhagytam az étrendemből a húst. Bár én ezt “kicsit” fokoztam azzal, hogy két éve váltottam egy nagyot, és egy lépésben áttértem a teljes értékű növényi alapú táplálkozásra. Tapasztalataimról, ha van kedved, itt olvashatsz: Élet növényi alapokon.

Persze tudom jól, hogy egy ekkora váltás nem mindenkinek való, és igazán nem is várható el. Hiszen egyik fő örömforrásunkról, az evésről van szó. Ráadásul mindenkinek megvannak a megszokott kedvenc ételei, ízei, amelyekhez sok esetben érzelmi töltet is társul, mondjuk egy kellemes emlék formájában. Viszont nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen manapság mindenre van megoldás: kedvelt hagyományos ételeinket el tudjuk készíteni növényi alapanyagokból is. A titok nyitja a megfelelő helyettesítő hozzávalók beszerzése, és a fűszerezés.

Természetesen nem kötelező a hétfőt választani a heti egy húsmentes nap bevezetésére. Ha az életmódod úgy kívánja meg, bármelyik másik nap is megteszi. Hétvégén talán könnyebb kibontakozni a konyhában, vagy összejönni a barátokkal, és együtt kísérletezgetni.

Én csak arra tudlak biztatni, hogy adj egy esélyt ennek a kezdeményezésnek. Mert mi van, ha véletlenül beválik? Talán valami pozitív élményben lesz részed. Talán kedvet kapsz további húsmentes receptek kipróbálására. Esetleg a tányérodról valami friss, vidám dolog mosolyog vissza rád, ami feltölt energiával, életörömmel. 😊

Egy nap nem a világ vége. Mégis megmenthetjük vele a világot. 💗

2 megjegyzés:

  1. Rita!
    Csak gratulálni tudok az egészhez, a kezdeményezéshez! Annyit tennék még hozzá, hogy ez a Világ megmentésének az egyik formája (mert ahhoz sajnos több kell), és csökkenti az agresszív viselkedést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen-igen, ez csak egy kis szelet, amit tehetünk.
      Köszönöm a hozzászólást! :)

      Törlés

Közösségben, közös célért

  Szívügyem az állatvédelem. Közel öt éve iktattam ki minden állati eredetű terméket az étrendemből - egyik napról a másikra. Semmiféle hi...