Amikor áttértem a növényi alapú étrendre, én magam sem
gondoltam volna, hogy ilyen sok pozitív hatását fogom megtapasztalni. A
következőkben pontokba szedve, vázlatosan sorolom fel, micsoda kellemes és
jótékony változások következtek be az életemben annak köszönhetően, hogy
elhagytam az állati termékeket.
- örömmel, bűntudat nélkül étkezek minden egyes alkalommal (ezért is nevezik békés étrendnek)
- érezhetően megnőtt az erőnlétem
- szebb és erősebb lett a hajam, tisztább a bőröm
- többnyire elkerülnek a betegségek, de ha el is kapok valamit, sokkal hamarabb gyógyulok meg
- a gyakori migrénes fejfájásaim egyszerűen megszűntek
- a testem elengedte a maradék felesleges kilóimat
- láthatóan eltűnőben van a narancsbőröm
- gyorsabb az anyagcserém → többet ehetek büntetlenül 😃
- békésebb, kiegyensúlyozottabb vagyok, tisztább gondolatokkal
- környezettudatosabb lettem
- csodálatosan gazdag kulináris világ tárult ki előttem
- felerősödött az ízérzékelésem, ezért élvezni tudom a természetes ételek valódi ízét
- könnyebben és gyorsabban tanulok 😏
- megértőbb és elfogadóbb vagyok az embertársaimmal 💗
- amikor előfordul, hogy degeszre eszem magam, nyugodt marad a lelkiismeretem, mert tudom, hogy nem szaladnak fel rám plusz kilók, és senkinek sem ártok a falánkságommal
Bevallom őszintén, egyvalamit nagyon-nagyon bánok azzal
kapcsolatban, hogy áttértem erre az életmódra. Mégpedig azt, hogy ez a váltás
nem hamarabb jött el az életemben.
Érdekes jelenséget figyeltem meg az átállás óta.
Valahányszor szóba kerül, hogy nem eszek állati eredetű termékeket, akkor
rendre megkapom a csodálkozó kérdést elkerekedett szemű embertársaimtól: “Úristen,
akkor mit eszel?!”
Ilyenkor próbálom türelmesen elmagyarázni, hogy körülbelül
nyolcvanezer féle ehető növény létezik a Földön, amiből bizonyára tudok
válogatni. Azt is hozzáteszem, hogy a vegyes táplálkozásúaknál a köret például
kimerül a krumpli-rizs-tészta hármasában, holott csak rizsből több ezer fajta
van. Ezenfelül ott a bulgur, köles, árpa, hajdina, zab, quinoa; továbbá a
csicseriborsó, szója, tofu, szejtán; valamint a zöldségek és gyümölcsök
garmadája. A felsorolt alapanyagokból pedig bármit el lehet készíteni:
fasírtokat, rántott dolgokat, töltött/rakott ételeket, süteményeket, pogácsát,
szószokat; mindenféle levest, főzeléket, egytálételt. Szóval igazán
változatosan tudunk étkezni. Ráadásul hab a tortán, hogy ezek az ételek
általában 20-30 perc alatt készen vannak, így időt is nyerek az
elkészítésükkel.
Na és az anyagiak. Sokaktól hallom, hogy nekik nincs pénzük
annyi zöldséget meg gyümölcsöt venni, mint amennyit szeretnének. Volt olyan
ismerősöm, aki kijelentette, hogy ő sajnálja a pénzt gyümölcsre. Mhm, oké.
Amikor megkérdeztem az illetőtől, hogy melyiknek a kilója drágább: a húsé vagy
a banáné, a sajté vagy a borsóé, akkor csak röhögött, de nem tudott mit
mondani. Persze mindenki maga dönti el, hogy étteremben eszik, gyorsétkezdében,
félkész kajákat vesz; vagy pedig “áldoz” az életéből egy fél órát, netán egy
órát, hogy bevásároljon és főzzön valamit. Áldoz… Az egészség és boldogság
oltárán.
Sok olyan embertől hallottam, akik áttértek a növényi alapú
táplálkozásra, hogy óhatatlanul ráléptek a spirituális utazás ösvényére, és egy
olyan utat követnek, ami segít megtalálni a legjobb valójukat. Ezt én is
tapasztalom. És nagyon élvezem az utazást!
Abban azt hiszem, egyetérthetünk, hogy Albert Einstein a
világ egyik legnagyobb lángelméje volt. Magyarán, nem beszélt zöldségeket. 😅 Éppen ezért érdemes lenne egy pillanatra megállnunk, és elgondolkoznunk azon,
vajon miért is tette ezt a kijelentését: “Semmi sem lesz kedvezőbb hatással az
emberiség egészségére és túlélési esélyeire, mint a vegetáriánus étkezésre
történő áttérés.”
Őszintén bízom benne, hogy kedvet kaptál a növényi étrend
kipróbálására, és csak egyetlen egy dolog tart vissza attól, hogy elkezdd. Ha
esetleg attól tartanál, hogy vegánék csak füvet esznek, akkor vess egy
pillantást gyűjteményemre azokból a képekből, amelyek számos laktató és finom
fogást örökítenek meg.
Ha pedig receptötletet keresel, kattints az alábbi linkre. 😉
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése