2020. május 24., vasárnap

Tej: élet, erő, egészség? (a folytatás)


Nem gondoltam volna, hogy ez a téma folytatásos lesz. Tisztában vagyok vele, hogy nem fogok tömegeket eltántorítani a tejivástól, csupán szeretném kiadni magamból, ami a tejjel kapcsolatban piszkálja a csőrömet.

Többféle forrásból (tudományos cikkek, tejről szóló könyvek) szedegettem össze az eddigi infókat. Legutóbb Szendi Gábor Paleolit táplálkozás című könyvében találtam ezeket az elgondolkodtató sorokat: “Elődeink, akárcsak a többi emlős, csak a szopási időszakban rendelkeztek a tejcukrot lebontani képes laktázenzimmel. A laktázenzim mind az emlősökben, mind az emberiség nagyobb részében felnőttkorra inaktiválódik.” Igen. A kisebb rész pedig, aki pont nem allergiás a tejre, az egyenesen lehülyézi a tejjel kapcsolatos cikkek szerzőit, mellét döngetve mondván, ő 40 éve issza a tejet, és semmi baja nincs tőle. Mit lehet az ilyennek mondani? Hát azt biztos nem, hogy egészségére, mert attól függetlenül, hogy nem érzi, még okozhat nála is bajt a mértéktelen tejivás. Különben pedig ezek az emberek egy genetikai mutáció miatt képesek felnőtt korukban is lebontani a tejcukrot, ami nem jelenti azt, hogy a tej egészséges. Ha pedig azt is hozzávesszük, hogy minden emlős a maga kicsinye számára optimális tejet állítja elő, akkor nincs mit csodálkozni azon, hogy a tehéntej nem emberbe való. Hiszen a tehén, mint anyaállat, olyan tejet termel, amelyben közel hatvan féle hormon és növekedési faktor van, mivel az a célja, hogy kisborját egy év alatt közel 317 kg-osra hizlalja fel. (Azt gondolom meg se említsem, mennyi antibiotikum és növekedési hormon kerül még a jószág szervezetébe, amit a nagyüzemi állattartók azért nyomnak folyamatosan szerencsétlenekbe, hogy minél nagyobb profitot termeljenek, és a nyomorúságos életkörülményeikbe ne dögöljenek bele idő előtt.)

Ebben a bekezdésben egy igazi szörny leszek, ugyanis a kisgyerekeket fogom kifigurázni.
Azt olvastam, hogy 1 éves kor alatt nem ajánlott a tehéntej fogyasztása. Miért? “Vasfelszívódási problémák, allergiák, bélgörcs (kólika), ekcéma, orr- és hörgővérbőség járhatnak a tehéntejfogyasztás nyomában.” Oké. És mi van az 1 éves kor felettiekkel? Hirtelen nem lesz bajuk a tejtől? Amint elfújják az egy szem gyertyát a tortájukon, rögvest átáll a szervezetük, és képesek lesznek mindenféle baj nélkül megemészteni a tejet? Így működik az emberi szervezet? Ááá, szinte hallom is lelki füleimmel, ahogyan imígyen kiáltanak fel az első életévét éppen betöltő embergyerek sejtjei: “Skacook, elértük az első évünket, most már nem kell azzal törődnünk, hogy tüntessünk az ellen, ha belénk öntik a tehéntejet! Buli vaaan, ránk már nem hat a természetellenes hormonkoktééél! Koccintsunk tejjeeel, jeeee!”

Na jó, komolyodjunk meg! Előző “tejes bejegyzésemet” rögtön azzal kezdtem, hogy a tejcukor-érzékenység a természetes állapot. Na de miért? Mindössze azért, mert az emberiség évmilliókon keresztül nem fogyasztott tejet (kisbabakorban az anyatej cuclizása kivétel). Tehát az az ősi állapot, hogy a felnőtt ember laktózérzékeny. Akkor talán erre a mondatra sem kell összevont szemöldökkel rácsodálkoznunk: “Az emlősállatok többsége kifejlett korára elveszíti a laktóz megemésztésének képességét, mivel a génjeikbe az van beprogramozva, hogy a tejre, így a tejcukorra az életnek csak a korai szakaszában van szükség.” Nem gondolom, hogy az emberiség máshogy lenne beprogramozva, bár ki tudja, hány programozó dolgozott éppen a teremtéskor.

Már csak egy dolog maradt hátra. Aki esetleg pánikba esett a szörnyű tények miatt, miszerint a tej nemigen segíti a csontok erősítését, sőt, leginkább gyengíti, az megnyugodhat, hogy van megoldás. Nem titok, hogy az űrhajósok sajnos komoly csontritkulásban szenvednek, ami a súlytalanság és a mozgáshiány számlájára karcolható. A csontok ugyanis a mozgástól erősödnek és vastagszanak. Rendszeres sportolással, ezen belül is súlyzós edzésekkel nagyon sokat tehetünk csontjaink megerősítése érdekében.

Köszönöm a figyelmet! Aki pedig további információra vágyik, annak egy kis olvasgatnivaló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Közösségben, közös célért

  Szívügyem az állatvédelem. Közel öt éve iktattam ki minden állati eredetű terméket az étrendemből - egyik napról a másikra. Semmiféle hi...